Co jemy
Oferujemy dzieciom 4 posiłki w ciągu dnia:
- śniadanie - 8.30
- drugie śniadanie (napój lub sok oraz owoc) - 10.00
- dwudaniowy obiad z kompotem - 12.00
- podwieczorek - 14.30
- w późnych godzinach popołudniowych dzieci mogą otrzymać kanapki.
W naszym przedszkolu staramy się propagować zdrowe żywienie i rezygnować ze słodkich przekąsek na rzecz orzechów i suszonych owoców.
Podajemy dzieciom także soki wyciśnięte w naszej kuchni ze świeżych owoców. Środa jest dniem wegetariańskim.
Istnieje możliwość dostosowania menu danego dziecka do jego potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.
Woda źródlana dostępna bez ograniczeń.
Jadłospis
Dzień tygodnia/data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek 3.03.25 | Chleb z masłem, szynka drobiowa, serek naturalny Almette, bawarka, papryka. Drugie śniadanie: herbata owocowa, jabłko. | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, ryż z jabłkiem i jogurtem, słupek marchewki, kompot wiśniowy. | Chałka z masłem, mleko. |
Wtorek 4.03.25 | Płatki kukurydziane na mleku, bułka z masłem, polędwica, rzodkiewka, sałata, Drugie śniadanie: herbata ziołowa, pomarańcza. | Zupa szczawiowa, kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki na ciepło, kompot truskawkowy. | Chleb z masłem, pasta z fasolki czerwonej, napój z imbirem i cytryną. |
Środa 5.03.25 | Chleb z masłem, pasta z ryby w sosie pomidorowym, kiełki, powidła, kakao. Drugie śniadanie: herbata z cytryną, banan. | Zupa ziemniaczana, zapiekanka makaronowa z warzywami, kompot śliwkowy. | Chleb mieszany, jajko na twardo, pomidor herbata ziołowa. |
Czwartek 6.03.25 | Płatki orkiszowe na mleku, bułka z masłem, szynka babuni, roszponka, ogórek świeży. Drugie śniadanie: herbata owocowa, marchew. | Zupa zacierkowa, indyk duszony w sosie curry, kasza gryczana, sałatka z selera z rodzynkami, kompot rabarbarowy. | Koktajl z jogurtu naturalnego z brzoskwiniami, biszkopty bezcukrowe. |
Piątek 7.03.25 | Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą szynkową, ser żółty, cykoria, pomidor, kakao. Drugie śniadanie: biała rzodkiew, herbata z cytryną. | Zupa krupnik, ryba dorsz panierowany, frytki, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy. | Chleb z masłem, pasztet, ogórek kwaszony, herbata ziołowa. |